Način pripreme
1.Rastvorite kvasac u mlakom mleku sa malo brašna i kašikom šećera. Ovako pripremljenu retku kašu pokrijte krpom i ostavite na toplom da nadođe (od 5 do 10 minuta).
2. U blenderu sameljite šećer sa korama od pomorandže (samo narandžasti deo). Treba da dobijete fin šećer od pomoradže, cilj da se bolje raširi miris citrusa.
3. Prosejte brašno u posudu miksera sa nastavcima za testo ili u secku i u njega razbijte tri jajeta, sipajte liker od pomorandže, šećer od pomoradnže i nadošao kvasac. Uključite na program za mešenje 3 minuta.
4. Nemojte prekidati proces mešenja, nakon tri minuta stavite brašno od lešnika (po želji možete odvojite deo za posipanje na kraju) i stavite komad po komad mekog maslaca dok ga testo savršeno ne usvoji. Ovaj proces će vam oduzeti oko 4-5 minuta.
5. Izvadite žice i ostavite meko testo u posudi na nadođe 1 sat na toplom, pokriveno streč folijom ili krpom.
6. Uz pomoć spatule sipajte testo na obilno brašnom posutu radnu površinu, pospite sa još brašna i mesite oko minut-dva. Nakon toga napravite brioš u željenom obliku, nije potrebno da oblikujete komplikovano, zato što te testo previše mekano i teško se radi sa njim. Ukus je važniji i tekstura krajnjeg rezultata.
7. Stavite brioš u pleh (prečnika 22-24 cm), namazan ili obložen papirom za pečenje. Ostavite ponovo da nadođe jedan sat ili malo više. U prostoriji treba da bude toplo i da nema promaje.
8. Nadošli brioš namažite četvrtim umućenim jajetom i pospite šećerom i brašnom od lešnika ako ste odvojilo.
9. Stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni na 10 minuta, nakon toga smanjite na 170-180 stepeni i pecite još 15-20 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju, proverite čačkalicom za zube.
Neka vam je slatko!