Način pripreme
1. Krompir oljuštimo i isečemo na tanke ljuske. Pomešamo sa 1-2 prstohvata soli i ostavljamo sa strane.
2. U šerpi ugrevamo ulje i vodu i čim provri sipamo krompir. Kuvamo u tečnosti 6-7 minuta ili dok ne omekša. Mešamo sve vreme da se ne mesi ili uhvati korica - čak i ako se raspadne, to nije problem, tako treba.
3. Sadržaj šerpe sipamo u veliku cediljku da se lepo ocedi krompir, a tečnost i mast sačuvamo.
4. Odvojimo 30 ml sačuvane masti u njoj propržimo kratko čen belog luka, sitno iseckan. Čim pusti miris sipamo krupnije isečene listove kelja, obavezno bez drške i stabla. Dinstamo sve 4-5 minuta.
5. Aromatizujemo belim lukom kelj i sipamo u krompir u veliku posudu.
6. Preostalu masnoću ugrevamo na umerenoj vatri i u njoj propržimo sitno iseckan luk i šargarpu. Kad bude gotovo takođe ocedimo i dodajemo sve ostalo u posudu.
7. Jaja dobro umutimo, začinimo solju i stavljamo u posudu u povrće. Sve dobro promešamo i sipamo u pravougaoni visoki kalup za kuglof, u koji može da stane 1, 5 l, obložen papriom za pečenje.
8. Paj od krompira sa keljom pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 50 minuta.
Odličan dodatak uz ovaj paj je domaće pripremljen sos od paradajza.
Prijatno!