Način pripreme
Rerna - 180 stepeni.
Vatrostalna činija - dobro namazana maslinovim uljem i posuta prezlama.
Krompir očistimo i isečemo na rende mandolina. Stavljamo u posudu, ostavljamo sa strane.
Sireve isečemo na kockice. Šunku sečemo na kockice.
Kalup dobro namažemo maslinovim uljem i posipamo sa nekoliko prstohvata prezli. Prvi počinjemo da ređamo kriške krompira, preklapamo malo jednu preko druge. Posolimo, pobiberimo i stavljamo nekoliko prstohvata italijanskog začina i iskidane listove bosiljka.
Posipamo sa 3 supene kašike paradajza i posipamo šunkom, isečenom na komade i sirom provolone i mocarelom. Nakon toga nov sloj krompira, paradajz, šunka, sir i tako dok ne potrošimo sastojke.
Završavamo sirveima i obilno posipamo rendanim sirom, koristila sam grana padano. Odozgo malo prelivamo maslinovim uljem.
Pečemo na 180 stepeni oko 40-45 minuta ili dok se ne stvori lepa korica od sira.
Vadimo, ostavljamo da se ohladi 10-15 minuta i serviramo sa zelenom salatom.
Recept je za paj od krompira, bogat sirevima, moja porodica ga voli. Jednostavan i brz za pripremu, krompiri su sirovi, i to mi štedi vreme. Ukus recepta Torino di Patate veoma liči na lazanju, ali sa šunkom.