Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Španski Uskršnji kolač (Mona De Pascua)

Španski Uskršnji kolač (Mona De Pascua)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Španski Uskršnji kolač (Mona De Pascua)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Otišli smo daleko za recept, ali je vredelo, zato što je ovaj španski Uskršnji kolač beskrajno ukusan"

Potrebni sastojci

  • kvas
  • brašno - 130 g
  • sveže mleko - 75 ml
  • kvasac - 10 g, svež
  • šećer - 1 kašičica
  • osnovno testo
  • brašno - 600 g
  • kvasac - 20 g
  • jaja - 2 komada, XL
  • šećer - 160 g u prahu
  • sveže mleko - 100 ml
  • maslac - 80 g, rastopljen
  • pomorandže - 1 komad, žuti deo kore
  • suvo grožđe - 8 - 10 komada, tamno
  • rum - za natapanje suvog grožđda (votka, džin)
  • belanca - 1 komad, za premazivanje
  • šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pripremite kvas od navedenih sastojaka. Oblikujte malu loptu i stavite u veliku posudu sa mlakom vodom, koja treba da prelazi telesnu temperaturu 37 stepeni. Kad se loptica udvostruči i ispliva na površinu, kvas treba da bude gotov.

2. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje u koje sipate malo umućena jaja, izmrvite preostali kvasac i sipajte polovinu maslaca i mleko.

3. Izrendajte koru citrusa sa specijalnim rendetom da ne upadaju beli delovi kore.

4. Zamesite testo, u njega dodajte i pripremljeni kvas i mesite bar 10 minuta na brašnom posutoj radnoj površini, dodajte po malo brašna i namažite ruke u preostali maslac dok ne završite.

5. Gotovo testo vratite u posudu, uvijte krpom i ostavite da nadođe dva sata. Stavite suvo grožđe da se natopi u alkohol.

6. Rasporedite testo na dva jednaka dela i oblikujte lopte. Stavite ih u pleh na razmaku jednu od druge i sačekajte ponovo da nadođe da se udvostruči.

7. Gotove valensijanske mone namažite umućenim belancem (ponekad i na sneg). Pospite suvim grožđem i pokvasite šećerom, natopljenim sa malo alkohola.

8. Pecite uskršnji kolač u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 25-30 minuta ili dok ne dobije lepu boju.

9. Nakon što izvadite iz rerne ostavite da se ohladi na rešetku i servirajte na uskršnjoj trpezi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: