Način pripreme
1. Pripremite kvas od navedenih sastojaka. Oblikujte malu loptu i stavite u veliku posudu sa mlakom vodom, koja treba da prelazi telesnu temperaturu 37 stepeni. Kad se loptica udvostruči i ispliva na površinu, kvas treba da bude gotov.
2. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje u koje sipate malo umućena jaja, izmrvite preostali kvasac i sipajte polovinu maslaca i mleko.
3. Izrendajte koru citrusa sa specijalnim rendetom da ne upadaju beli delovi kore.
4. Zamesite testo, u njega dodajte i pripremljeni kvas i mesite bar 10 minuta na brašnom posutoj radnoj površini, dodajte po malo brašna i namažite ruke u preostali maslac dok ne završite.
5. Gotovo testo vratite u posudu, uvijte krpom i ostavite da nadođe dva sata. Stavite suvo grožđe da se natopi u alkohol.
6. Rasporedite testo na dva jednaka dela i oblikujte lopte. Stavite ih u pleh na razmaku jednu od druge i sačekajte ponovo da nadođe da se udvostruči.
7. Gotove valensijanske mone namažite umućenim belancem (ponekad i na sneg). Pospite suvim grožđem i pokvasite šećerom, natopljenim sa malo alkohola.
8. Pecite uskršnji kolač u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 25-30 minuta ili dok ne dobije lepu boju.
9. Nakon što izvadite iz rerne ostavite da se ohladi na rešetku i servirajte na uskršnjoj trpezi.