Zaista mekana penjurlija sa maslacem

17/04/2020
"Mekana penjurlija sa maslacem, koju jedemo bez griže savesti "
Priprema17 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno52 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Korisnici, koji su pripremili ovaj recept: 1
  • Ukupno pregledano169
  • Pregledi tokom meseca12
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting4.5 od 5
  • Skuvano1

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • kravlji maslac - 90 g
  • voda - 130 ml
  • kisleo mleko - 100 g
  • kvasac - 20 g, svež
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • sir - oko 180 g (ili po ukusu, zavisi koliko je slan)
  • brašno - 480 g (ili koliko je potrebno za srednje meko testo)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Kvasac i šećer rastvaramo u mlakoj vodi. Lepo promešamo i ne čekamo da nadođe, u tečnost sipamo kiselo mleko, razbijamo jaja (bez jednog žumanca, koje odvajamo za premazivanje na kraju) i 60 g maslaca - veoma mekanog ili malo rastopljenog.

2. U sve to prosevamo brašno sa solju i mesimo mikserom sa nastavcima za testo bar 5 minuta.

Ako je previše meko i lepljivo, posipamo sa još malo brašna i mesimo dok ne postane elastično. Cilj je da testo ostane što je moguće mekše, da bi zaista dobili mekanu penjurliju, koja se topi u ustima.

Premeštanje je teše, zao što se lepi dosta u početku i zato se preporučuje da se pravi sa aparaom, ali iskusnije domaćice mogu postići efekat i ručno.

3. Testo za penjurliju oblikujemo u loptu, namažemo i ostavljamo u posudu da nadođe dok se ne udvostruči - oko 1 sat.

4. Na brašnom posutoj radnoj površini premesimo kratko nadošlo testo. Ostavljamo da odstoji 5-10 minuta i podelimo na 7 lopti. Svaku obilno namažemo maslacem i razvučemo, što je moguče tanje. Posipamo mrvljenim sirom i uvijamo ili savijamo u paketiće i posle savijamo, kako je vama lakše.

5. Svaku oblikovanu loptu, napunjeu nadevom poređamo na malom razmaku u okrugao pleh, obložen papirom ua pečenje. Ostavljamo da nadođe još jednom na toplom 40 minuta ili dok lepo ne nadođe i dok se ne popune sva prazna mesta (pleh oko 23 cm prečnika).

6. Mekanu penjurliju namažemo žumancem, pomešanim sa malo vode i pečemo dok ne dobije zlatnu boju u prethodno ugrejanoj rerni na 190 stepeni, na niskoj rešetci.

7. Lomimi i jedemo mekanu penjurliju sa maslacem dok je još topla, dok neodoljivo miriše i topi se u ustima.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar