Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Musaka»Autentična grčka musaka

Autentična grčka musaka

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Autentična grčka musaka6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Ako još uvek nemate omiljenu musaku, pozajmljujemo vam našu autentičnu grčku musaku da ne budete gladni"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 1 kg
  • krompir - 2 komada, veći
  • tikvice - 2 komada
  • beli luk - 3 čena
  • smeđi šećer - 1 kašičica
  • paradajz pire - 1 supena kašika
  • biber - 1/2 kašičice
  • paradajz - 1 konzerva
  • teleće mleveno meso - 500 g
  • maslinovo ulje - 100 ml
  • luk - 2 veće glavice, podelenje
  • belo vino - 100 ml, suvo
  • cimet - 1/2 kašičice
  • karanfilić - 2 ružuce
  • peršun - 1/2 veze
  • majčina dušica
  • maslinovo ulje
  • kefalofraviera - grčki kačkavalj, 150 g, podeljen na dve porcije (može da se zameni grijerom, parmezanom)
  • BEŠAMEL
  • sveže mleko - 750 ml, mlako
  • maslac - 100 g
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • brašno - 100 g
  • žumanca - 3 kom.
  • so
  • beli biber - mleven
  • muskatni oraščić
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni

Dubok pleh, namazan maslinovim uljem.

Predlažem recept za autentičnu grčku musaku sa kremastim bešamelom, ali u laganijoj varijani, povrće se ne preiprema prethodno u tiganju, ne prži se. U ovom recepu, da ne bi bio mnogo težak, povrće se priprema tako što se prethodno peče u rerni.

Povrće očistimo, patlidžan i tikvice ne ljuštimo. Krompir isečemo na krugove. Dodajemo jednu glavicu luka, isečenu na kriške. Stavljamo u posudu, prelivamo maslinovim uljem, posipamo majčinom dušicom, solju, biberom. Promešamo rukama i rasporedimo jedan red u veliki namazan pleh. Pečemo na 200 stepeni 20 minuta.

Patlidžan isečemo na krugove, ne ljuštimo koru. Stavljamo u posudu sa 1 supenom kašikom soli i dovoljno vode na oko 20 minuta. Ocedimo i osušimo ubrusom. Sipamo u istu posudu od krompira, prelivamo maslinovim uljem, posolimo sa malo soli i posipamo majčinom dušico i biberom, promešamo.

Poređamo jedan red preko krompira u plehu i pečemo u rerni 20 minuta. Ako procenimo da je malo suvlja, možemo dodati još maslinivog ulja. Patlidžan voli maslinovo ulje. Vadimo i ostavljamo sa strane.

Tikvice sečemo na krugove i stavljamo u istu posudu, posolimo, pospemo majčinom dušicom, biberom i malo maslinovog ulja, promešamo. Poređamo red preko patlidžana. Pečemo na 200 stepeni u rerni. Vadimo. Povrće je gotovo.

U duboki tiganj sa maslinovim uljem sipamo drugu iseckanu glavicu luka, na sitne kockice, ostavljamo dobro da se karamelizuje dok ne dobije braonkastu boju na visokoj tempraturi na ringli. Smanjujemo ringlu, dodajemo 3-4 čena iseckanog belog luka, promešamo, dodajemo cimet, ružice karanfilića i smeđi šećer.

Dobro promešamo i dodajemo 1 supenu kašiku paradajz pirea. Dodajemo mleveno meso i izmrvimo uz neprestano mešanje. Posolimo i pobiberimo, sipamo vino, sačekamo oko 1-2 minuta i sipamo konzervu paradajza. Ostavljamo na umerenoj vatri da se krčka oko sat vremena ili dok potpuno ne ostane na masti. Skidamo sa vatre, vadimo karanfilić.

BEŠAMEL

Na umerenoj vatri rastopimo maslac, sipamo brašno odjednom. Mešamo energično dok ne dobijemo loptu. Počinjemo da dodajemo mlako mleko u porcijama da bismo dobili gladak bešamel, mleko se uvek dodaje polako i u malim porcijama, nakon svakog dodavanja mešamo dok se potpuno ne integriše.

Lagano dodavanje mleka ne može biti više od 10 puta. Na kraju dodajemo mleveni beli biber i muskatni oraščić. Promešamo i dodajemo rendani sir kefalogravier. Skidamo sa vatre i ostavljamo kratko da se ohladi i dodajemo žumanca uz neprestano mešanje.

U mleveno meso dodajemo 1/3 bešamela i lepo promešamo. sipamo preko povrća, rasporedimo. Odozgo sipamo preostali bešamel. Posipamo rendanim sirom. Pečemo na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Izvadimo, ostavljamo da se ohladi 30 minuta i serviramo.

Prilikom pripreme grčke musake nije potrebno da se patlidžan ljušti, da se ne raspadne za vreme kuvanja, ali ja ih oljuštim na jedan prst rasojanja na ivice. Tikvice nije potrebno da ljuštimo, kora im je mnogo krehka.

U Grčkoj se prodaje u kesicama specijalan začin za musaku, tako da nisam dodala cimet u prahu, nego gotov začin, ali možete ga zameniti sa 1/2 kašičice cimeta. Karanfilić je obavezan.

Sir kefalograviera je vrta grčkog tvrdog sira/kačkavalja, nadam se da sam napisala pravilno, ima teško ime, ja sam koristila zato što sam ga imala, ali možete zameniti sa onim što je navedeno u receptu.

U principu, za veću autentičnost recepta, svo povrće se prethodno proprži u tiganju sa maslinovim uljem, musaka bude teška i mnogo masna, ali ova varijanta je za mene lakša i bolja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: