Način pripreme
Isečemo tikvice na krugove ili ivice (tanke oko 1 cm). Ne solimo ih prethodno zato što će so izvući vodu i dehidriraće.
Kod termičke obrade u rerni one ostaju suve i žilave.
Suve sastojke pomešamo u širokoj posudi - brašno, prezle i so pomešamo u širokoj posudi.
Po želji dodajemo prezle sa začinima - biber, začine po ukusu.
U pleh, obložen papriom za pečenje sipamo nekoliko kapljica maslinovog ulja.
Svki krug povrće uvaljamo u prezle. Posipamo parmezanom. Poređamo stepenasto u posudu za pečenje i unutra stavljamo još masti.
Rernu prethodno uključimo na 180 stepeni.
Pečemo tikvice dok ne porumene.
Serviramo tople, ali i kao hladno predjelo.
Obavezno serviramo sa mlečnim sosom sa belim lukom, obilno posuto svežom mirođijom.
Na taj način ćemo uživati u njihovom ukusu i korisnim elementima, a u isto vreme se čuvamo od kiseline u stomaku ili problema za žučem.