Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Pletena pogača debeljuca

Pletena pogača debeljuca

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2284k241
Pletena pogača debeljuca
Fotografije: Vanya Georgieva
4 / 5
04/08/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Da li i vi želite da pravite pletene pogače za sliku i priliku, zapišite onda recept za ovu pletenu pogaču debeljanku"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komda
  • sveže mleko - 350 ml
  • kiselo mleko - 4 kašike
  • kvasac - 1/2 kocke, svež
  • šećer - 2 kašike
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 7 kašika
  • brašno - 1 kg
  • maslac - 60 g, za mazanje kora
  • susam za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte mleko, odvojte jednu šolju. U posudu sipajte mleko, kvasac i šećer, pospite brašnom i ostavite da se aktivira.

Umutite jaja, odvajajući jedno žumance za mazanje. Dodajte dve vrste mleka i ulje. Prosejte brašno, sipajte so i sipajte mlečnu smesu i kvasac.

Zamesite dobro glatko testo, ostavite da naraste, nakon toga podelite na jedan veliki, jedan srednji i jedan mali deo. Veliki deo razvijte u veliku koru, namažite maslacem i uvijte u rolat.

Srednju razvijte u koru, stavite rolat u sredinu i isecite sa obe strane na trake. Ispletite trake, kako sam pokazala na slici. Stavite u posudu za pečenje, uvijajući i skupljajući dva kraja. Od malog dela napravite jednu lopticu, stavite u sredini.

Drugi preostali deo razvijte na 3 male kore, namažite ih maslacem, jednu preko druge, osim poslednje.

Isecite na 6 malih i jedan veliki trougao, rasecite i probušite vrh odozgo na gore. Listiće stavite na lopticu i tamo gde se spajaju dva kraja ispletene rolnice.

Ostavite pogaču da naraste, nakon što je namažaete umućenim žumancem i pecite na 160 stepeni oko 40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: