Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Punjeni patlidžan»Pečeni patlidžan sa sirom i belim lukom

Pečeni patlidžan sa sirom i belim lukom

ZoriZori
Guru
8932865k
Pečeni patlidžan sa sirom i belim lukom
Fotografije: TanyaGyurova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
2
"Koliko je malo potrebno jednom patlidžanu da se pretvori u savršeno lagano jelo"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 1 komad
  • so
  • maslinovo ulje - 2 - 3 kašike, ekstra devičansko
  • beli luk - 1 krupni čen
  • peršun - 2 kašike, sitno isečen
  • origano - prstohvat, suvi
  • čeri paradajz - 1 šaka
  • sir - 80 g
  • bosiljak - 1 šaka, svež
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžan se opere, ne ljušti se, iseče se na pola po dužini. Oštrim nožem se prave prorezi u sredini, pri čemu se pazi da mu se ne probije koža. Prorezi se posipaju solju i patlidžan se ostavlja 15 minuta u cediljki da se ocedi.

Lagani pritiskanjem se isecdi od soka i stavlja se u posudu zapečenje na papir za pečenje namazan maslinovim ulljem. Peče se 15 minuta u dobro zagrejanoj rerni, pri čemu se okreće tokom pečenja.

Polovine pečenog patlidžana se posipaju sitno isečenim belim lukom i peršunom, odozgo se poređa čeri paradajz isečen na četvrtine ili na krugove, suvi origano, isečen sir.

Patlidžan se preliva mlazom maslinovog ulja i zapeče se u rerni 15 minuta dok ne dobije ukusnu preplanulost.

Vruć patlidžan se posipa listićima bosiljka i odmah se servira.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: