Način pripreme
Patlidžan se opere, ne ljušti se, iseče se na pola po dužini. Oštrim nožem se prave prorezi u sredini, pri čemu se pazi da mu se ne probije koža. Prorezi se posipaju solju i patlidžan se ostavlja 15 minuta u cediljki da se ocedi.
Lagani pritiskanjem se isecdi od soka i stavlja se u posudu zapečenje na papir za pečenje namazan maslinovim ulljem. Peče se 15 minuta u dobro zagrejanoj rerni, pri čemu se okreće tokom pečenja.
Polovine pečenog patlidžana se posipaju sitno isečenim belim lukom i peršunom, odozgo se poređa čeri paradajz isečen na četvrtine ili na krugove, suvi origano, isečen sir.
Patlidžan se preliva mlazom maslinovog ulja i zapeče se u rerni 15 minuta dok ne dobije ukusnu preplanulost.
Vruć patlidžan se posipa listićima bosiljka i odmah se servira.
Prijatno!