Način pripreme
Pečurke očistimo, oljuštimo ih, to je veoma lako kod kraljevskih šampinjona, obrišemo ih pokvašenim ubrusom. Ne peremo tekućom vodom, izgubiće veliki deo ukusa. Isečemo na kruške.
U duboku šerpu, gde ćemo kuvati čorbu, stavljamo masalc da se rastopi sa 1 kašičicom maslinovog ulja da ne zagori na umerenoj vatri. Dodajemo kriške pečuraka, mešamo periodično dok ne ostanu na masti. Vadimo iz šerpe i ostavljamo sa strane.
U istu šerpu i još 1 supenu kašiku maslaca dodajemo iseckanu glavicu luka i propržimo dok se ne karamelizuje, dodajemo i izgnječen beli luk, mešamo 30 sekundi.
Dodajemo brašno uz energično mešanje i sipamo bujon. Začinimo sosom, belim biberom i prstohvatom-dva majčine dušice, dodajemo pečurke. Ako procedimo da nema dovoljno tečnosti, dodajemo malo tople vode. Ostavljamo da vri 10-15 minuta.
Gotovu čorbu od pečuraka skidamo sa vatre i dodajemo žumancem, pomešano sa pavlakom, mešamo dok se ne ohladi. Na kraju dodajemo 1 supenu kašiku maslaca, mešamo dok se ne rastopi.
Prilikom serviranja začinimo po izboru sokom od limuna i malo mirođije.