Način pripreme
Preporučuje se da riba bude sveža, ali ja sam magiju stvorila i od zamrznutog lososa, kupljenog na pijaci po 11 leva za jedan kilogram.
Napomena: Zamrznuta riba se odmrzava samo u vodi, nikako na vazduhu!
Zanimljivo je da napomenem da je pravi losos crvene boje samo kada baca svoju ikru. A posle on ugine i kako je love dok je crvena, uopšte mi nije jasno. Inače, njeno meso je belo.
Losos koji se gaji na farmama lososa, hrani se posebnim smesama (ne znam koliko su one korisne), da bi moglo meso da joj bude crveno. I tako. Očisitimo ribu (ako nije očišćena).
Oštrim nožem je sečemo paralelno sa kičmom i odrežemo jedan file zajedno sa rebrima. Nožem pažljivo podižemo kičmu i sečemo drugi file.
Rep, kičmu, glavu i peraja koristimo za supu, Pažljivo uklonimo opne sa unutrašnjeg stomačnog dela. Rukama opipamo koščice na fileu i uklonimo ih uz pomoć pincete (na pimer za obrve). Tako dobijamo čist file.
Pomešamo šećer, so, biber, rukama izmrvljen lovorov list i sitno iseckanu svežu mirođiju.
Na dno velike vatrostalne posude, ili druge odgovarajuće duže posude, stavljamo mali dao usoljene smese i ostale začine. Na taj sloj dodajemo jedan deo ribljeg filea s kožom okrenutom nadole.
Gornji deo filea dabro natrljamo smesom od soli i začina.
Ostavimo ribu dva dana i dve noći da upije so. Nakon toga je isperemo hladnom vodom i ostavimo da se 10-15 minuta kiseli u vodi.
Vadimo je iz vode i ostavimo da se iscedi.
Stavljamo file na ravnu površinu, maksimalno pritiskajući oštricu noža ka koži, od nje odvajamo file. Na isti način očisitmo i drugi file.
Riba je gotova, možemo da je sečemo i da je poslužimo, a mo0žemo i gusto da je poslažemo u tegle i da je držimo u frižideru.
Prilikom serviranja tanko je sečemo, pod veoma malim uglom i to na krupne parčiće, tako što krenemo od dela koji je bliži repu i krećemo se kao delu koji je bliže glave. Mnogo je dobra za sendviče od prepržene šnjite hleba sa puterom.