Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Fokača»Klasična fokača sa lukom

Klasična fokača sa lukom

Klasična fokača sa lukom
Fotografije: Veselina Konstantinova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
4
"Danas smo na fokači sa lukom i kvascem, ništa drugo nam nije potrebno"

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 g, belo
  • kvasac - 1/2 pakovanja, instant kvasac
  • so - 1 kašičica
  • šećer - prstohvat
  • maslinovo ulje - 5 kašika, ili ulje
  • luk - 2 glavice
  • majčina dušica - suva
  • himalajska so
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte brašno, so, šećer i kvasac u dubokoj posudi. Napravite udubljenje i dodajte šolju mlake voe (ako je neophodno, dodajte još) i kašiku maslinovog ulja.

Zamesite elastično i glatko testo. Stavite testo u podmazanu posudu i ostavite ga na toplom, da udvostruči svoj obim.

Stavite testo na nabrašnjenu površinu i blago ga premesite. Namažite posudu sa kašikom maslinovog ulja i stavite testo. Razvucite ga po celom dnu. Ostavite ga da raste još 20 minuta, pokrivši ga krpom.

Dok testo raste, oljuštite luk, isecite ga na polumesece i dinstajte ga sa preostalim maslinovim uljem. Rasporedite luk preko fokače, prethodno ga pritiskajući prstima i napravite udubljenja.

Ispecite dok ne postane zlatasto. Pospite majčinom dušicom i himalajskom solju. Isecite je na kvadrate i servirajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: