Način pripreme
Bulgur se opere, preliva se hladnom vodom, oko 3 šolje, i skuva se na tihoj vatri dok zrnca ne nabubre. Ocedi se i ostavlja se sa strane.
Tikvica i šargarepa (oprani) se narendaju na krupno rende, luk se seče na sitno. U šerpi se zagreva ulje i zaprže se luk, tikvica i šargarepa sa malo soli da omekšaju.
Dodaje se sitno isečen paradajz, može da se koristi i paradajz pire i dodaje se aleva paprika. Sipa se veoma malo vode, meša se i ostavlja se da provri kratko da ispari i da se nadev zgusne. Začinjava se sa malo soli, bibera i isečene mirođije, sklanja se sa ringle.
U povrće se dodaje oceđen bulgur i dobro se pomešaju sastojci. Nadev je gotov.
Paprike se odseku gore pri dršci kao poklopac u semenke se očiste. Pomoću kašike se pune smesom od povrća i poređaju se u posudu za pečenje.
Sipa se kašika ulja, 1-2 prstohvata soli i voda, oko 1 prst ispod paprika.
Punjene paprike pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom oko 40 minuta - dok paprike ne budu gotove. Izvade se i serviraju u tanjiru.
Mogu da se serviraju sa sosom za paprike, kiselim mlekom ili sa još svežeg povrća.
Ove punjene paprike sa bulgurom i tikvicama su sjajne, lagan i ukusan obrok za leto!