Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Ćuretina»Ćureći file sa sosom od borovnica

Ćureći file sa sosom od borovnica

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k899
Ćureći file sa sosom od borovnica
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 6
24/10/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
2
"Traženo, aromatično i od vas je na rastojanju od samo jednog recepta"

Potrebni sastojci

  • ćureći file - 2 komada (550 g)
  • maslinovo ulje - 4 - 5 supenih kašika
  • borovnice - 4 supene kašike, sitne
  • belo vino - 160 ml
  • sok od limuna - 2 supene kašike
  • šećer - 1 supena kašika
  • ruzmarin - 2 kašičice
  • biber - 2 prstohvata
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

1. Operite i ubrusom osušite dva ćureća filea. Odstranite masnoće i žilice po njima, ako ih ima i natrljajte maslinovim uljem, ruzmarinom i biberom.

2. Zagrejte tiganj s nelepljivim premazom i malo maslinovog ulja na jakoj vatri - 1 stepen ispod maksimuma.

3. Ćureći file zapecite po minuticu sa obe strane. Treba da dobije zlatkastu koricu.

4. Smanjite ringlu na umerenu vatru i nastavite da kuvate, tako što poklopite tiganj poklopcem, da bi se brže i ravnomernije ispekao. Okrećite ih da ne izgore, ali ne preterujete i nakon svakog obrtanja ponovo poklapajte poklopcem - da bi filo bio gotov 2 okretanja su dovoljna u toku 5-6 minuta.

Međutim, ako je deblje i naduto, treba da ga zasečete po površine sa jedne ili sa obe strane i da ga zalijete sa još malo maslinovog ulja, koje će prodreti u unutrašnjost filea da dse skuva.

5. Izvadite meso i svaki file stavite u tanjir za serviranje.

6. U isti tiganj sa masnoćom stavite borovnice i kašiku šećera i limunov sok. Kada omekšaju i puste svoj sok, dodajte vino, stavite so po ukusu i kuvajte na umerenoj vatri dok se sos ne smanji.

7. Sosom od borovnica zalijte ćureće filee i pospite krupnom mineralnom soli (koristite marku Maldon, daje strava ukus svakom mesu).

Prijatno!

*Na ovaj način filei postaju mekani i sočni, a slatko-kiselo-slani so ih čini čarobnim, upija u meso i daje interesantnu lepu boju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: