Način pripreme
Odstranite glave, repove i peraja ribama, stavite ih u duboku posudu i prelijte ih sa oko litar hladne vode. Dodajte lovorov list i so i kuvajte oko 20 minuta na umerenoj vatri. Nakon toga prebacite bujon u čistu posudu.
U međuvremenu očistite školjke, škampe i isecite lignje. Sotirajte kratko isečen luk, beli luk, celer i pola peršuna zajedno sa malo maslinovog ulja oko 10 minuta. Dodajte lignje i kuvajte još 10 minuta. Dodajte oceđen paradajz zajedno sa malo soli i kuvajte 10 minuta.
Sipajte vino, neka provri 2-3, nakon toga stavite i ostale vrste ribe. Dinstajte 5 minuta mešajući neprestano i prelijte sa dve šolje ribljeg bujona.
Kuvajte čorbu 20 minuta na tihoj vatri, dodajte školjke i škampe i kuvajte još 1-2 minuta, začinite i servirajte sa kriškom hleba, natrljanom belim lukom.