Način pripreme
Riba se veoma dobro opere i stavlja se u šerpu sa hladnom vodom. Kuva se 10 minuta na srednjoj jačini tako što se skida pena tokom kuvanja.
Nakon što se skuva, riba se pažljivo vadi rešetkastom kašikom i ostavlja se da se ohladi. Bujon se procedi i vraća se u šerpu.
Praziluk se očisti, opere i sitno isecka. Šargarepe se operu, ogule i seku na kružiće. Drške od celera se operu i sitno se naseckaju.
U bujon se dodaje praziluk, šargareoe i drške celere. Kuva se 20 minuta na srednjoj jačini.
Kada se ohladi, meso iz ragua se veoma pažljivo vadi tako da se ne kida mnogo komada.
Očišćenja riba se dodaje u bujon, nakon što se povrće skuvalo.
Dodaje se selen, majčina dušica, paškanat, aleva paprika i so.
Kuva se 20 minuta nakon čega se dodaju oprani i sitno iseckani listovi celera i peršuna.
Ringla se isključuje i riblja čorba se ostavlja na ringli tako što se šerpa poklpapa poklopcem.
Seoska riblja čorba je gotova.