Način pripreme
1. Oljuštite krompir i narendajte ih na krupno rende. Ako vidite da se na dno posude izdvojila mutna (od skroba) tečnost, procedite je.
2. Iseckajte na sitno mladi luk zajedno sa percima i pomešajte sa rendanim krompirom. Promešajte smesu od povrća sa maslinovim uljem, malo soli i bibera i sipajte oko 2-3 šolje vode.
3. Rasporedite u posudu za pečenje i gurnite u zagrejanu rernu na 200 stepeni 15 minuta, nakon toga izvadite i namrvite unutra sir i ako je neophodno još malčice vode, tek toliko da krompir ne zagori i da se ne zalepi za posudu. Ne treba ni da se preterujemo sa vodom, da se ne pretvori u kašu.
4. Dopecite još 10 minuta i probajte - ako je narendan krompir postao krhak, nije previše omekšao, prelazimo na sledeći korak.
5. Umutite jaja sa dva, tri prstohvata soli i promešajte sa dve vrste mleka. Ovu smesu zgusnite sa oko 4-5 kašika brašna i prelijte gratin. Pecite dok korica ne postane zlatasto-braon.
6. Narendajte kačkavalj i njim pospite jelo. Vratite u rernu na kratko, dok se ne rastopi i takođe dok ne dobije prijatnu preplanulost.
7. Gotov gratin sa naredanim krompirom servirajte topao, posut svežim peršunom.
Prijatno!