Način pripreme
U posudi se pomešaju ulje, dimljena aleva paprika, biber, so, origano, senf i kumin.
Celo parče svinjskog mesa se namaže dobijenom smesom.
Krompir (oljušten) se iseče na debele krugove i poređa se u vatrostalnu posudu na dno koje je namazano uljem. Posipa se sa malo soli, čubra i začina za krompir.
Meso se ostavlja na hladnom jedan sat, da upije arome začina.
Stavlja se preko krompir i sipa se šolja vode da prekrije krompir.
Pokriva se aluminijumskom folijom, peče se na laganoj vatri u zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 2 sata.
Sklanja se folija i svinjetina se peče još 20-30 minuta na 180 stepeni da se dobije korica ali da ne pregori, jer će postati suva.
Izvadi se svinjetina sa krompirom i ostavlja se da se blago ohladi i da odstoji. Na daski se iseče na kriške i servira se sa krompirom, salatom, kriškama limuna i čašom crvenog vina.
Veoma ukusna pečena svinjetina u vatrostalnoj posudi!
Prijatno!