Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Pogačice»Dizmana - turska pogača sa prelivom

Dizmana - turska pogača sa prelivom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k229
Dizmana - turska pogača sa prelivom
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 11
20/11/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Kada gledamo u ovu tursku pogaču, zapravo rastemo i mi od ćefa i nestrpljenja da je probamo"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 800 - 850 g
  • kvasac - 40 g, svež
  • sveže mleko - 200 ml
  • voda - 200 ml
  • ulje - 60 - 70 ml
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašika
  • za nadev
  • sir - 300 g
  • za preliv
  • jaja - 2 komad
  • kiselo mleko - 1 1/2 šolja
  • ulje - 1/4 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte vodu i rastvorite u njoj kvasac i šećer. Ostavite na toplom 10-15 minuta dok se kvasac ne aktivira.

Prosejte brašno i dodaje so. Promešajte i napravite udubljenje. Dodajte smesu sa kvascem, toplo sveže mleko i ulje.

Zamesite srednje tvrdo testo. Ostavite ga na toplom pokriveno krpom da naraste 30-40 minuta dok ne udvostruči obim.

Nakon toga podelite testo na 3 dela. Svaki deo razvijte na radnoj ovršini, dok se ne dobije široka lenta.

Pospite lentu namrvljenim sirom. Uvijte u rolat i isecite rolat na panjiće po 2-3 cm širine. Poređajte panjiće na rastojanju jedan od drugog u posudu za pečenje. Sačekajte da narastu ponovo oko 15 minuta i posle blago pritisnite svaki panjić prstima.

Umutite jaja i dodajte im kiselo mleko i ulje. Promešajte dobro i ovom smesom prelijte pogaču.

Pecite turksu pogaču Dizmanu u zagrejanoj rerni na 180 stepeni približno 40 minuta dok pogača ne dobije prijatnu preplanulost.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: