Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Pirinač na tiganju»Pirinač Kremoso sa pečurkama i limunom

Pirinač Kremoso sa pečurkama i limunom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pirinač Kremoso sa pečurkama i limunom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
12 min.
Kuvanje
22 min.
Ukupno
34 min.
Porcije
3
"Toliko nam se dopada da više nećemo misliti o drugom pirinču"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 300 g, okruglog zrna
  • pečurke - 300 g, pečurke
  • luk - 80 g (1/2 glavice)
  • beli luk - 1 čen (5 g)
  • voda - 900 ml, vrela
  • maslinovo ulje - 45 ml
  • limun - 1 komad, mali
  • maslac - 20 - 25 g
  • sir mančego - 100 g, tvrdi, zreo, aromatičan
  • peršun - 6 - 8 strukova, samo listovi
  • so - 2 bogata prstohvata ili po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Iseckajte luk i beli luk sitno i dinstajte 3 minuta u maslinovom ulju.

Dodajte pečurke, očišćene i isečene na kriške ili četvrtine, ako su mali. Pržite 3-4 minuta. Možete koristiti marinirane pečurke iz konzerve, propržite malo dva minuta.

Stavite pirinač samo sekund pod tekuću vodu, ne želimo da operemo sav skrob, nego da ostane kremast. Pržite 3 minuta uz neprestano mešanje.

Sipajte vrelu vodu, isecite dok jednog malog limuna (20 ml), posolite i kuvajte ispod poklopca 12 minuta na umerenoj vatri. Otvorite poklopac i mešajte s vremena na vreme.

Kad bude gotovo, videćete da ima još tečnosti na površini, koja je kao krem, bolje je da imamo pravi pirinač kremoso.

Da biste pojačali ovu kremastu smesu dodajte maslac, polovinu sira mančego - rendan ili mleven u blenderu, kao i polovinu peršuna, iseckanu.

Mešajte da se rastopi maslac i pirinač da se upije njegov miris i miris ovog lepog zrelog sira.

Odmah rasporedite u duboke tanjire i pospite preostalim mančegom i svežim peršunom.

Servirajte ohmah da se oseti čarobnost ovog jela - pirinčana zrnca al dente, sa kremastim i aromatičnim pečurkama. Limun i peršun daju neverovatnu svežinu i karakter.

Možda liči na pirinač iz rižota, ali postoji mnogo razlika, kao što je nedostatak belog vina u njemo, kao i to što se u njemu ne nalazi mančego, uzmesto parmezana ili pekorina. Postoji razlika i u tehnologiji pripreme.

Probate i podelite!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: