Način pripreme
U tiganju prethodno dinstamo luk, isečen na kockcie i sitno iseckan beli luk.
Nakon što bude gotovo, dodajemo pirinač, prethodno izrendanu šargarepu, začine i 1 šolju vode. Mešamo neprestano dok pirinač ne upije vodu i ostane samo na masti.
Skidamo sa vatre i počinjemo da uvijamo sarmice u listove vinove loze. Ostavljamo ih u plehu jednu do druge, prelivamo sa 2 šolje vode i preostalom masnoćom.
Pokrivamo pleh folijom, izbušimo oštrim nožem na 10-ak mesta i pečemo u jakoj rerni - 250 stepeni oko 30-40 minuta.
Nakon toga skidamo foliju i pečemo sarme od lista vinove loze dok ne budu gotove.
Za to vreme izrendamo u kiselo mleko čenove belog luka i iseckamo mirođiju, dodajemo so po ukusu, promešamo i mlečni sos je gotov.
Serviramo sarme od listova vinove loze i mlečnog sosa na tanjiru.
Prijatno! Kuća neverovatno miriše.