Način pripreme
Oprati i očistiti povrće te ga sitno iseckati ili izblendati, narendati, ali odvojeno, jer se ne stavlja u lonac sve odjednom već postepeno.
U posudu staviti ulje i dobro ga zagrejati, dodati luk, propržiti da dobije staklastu boju. Kad se luk pretvori u kašicu dodati ostalo povrće, preliti sa dva decilitra vode i lagano dinstati da omekša.
Mleveno meso treba biti samleveno na najsitnije (kao za ćevape). U zasebnu posudu staviti meso posoliti ga, pobiberiti, dodati kašičicu (ili po ukusu) vegete, te sitno iseckane listove peršuna, celera i bosiljka. Ukoliko nemate svež bosiljak može se staviti prstohvat sušenog. Sve zajedno izmešati, preliti sa pola litra vode i dobro promešati da se pretvori u jednu gustu kašu , što znači da ne sme biti u grudvicama već kašasto.
Kad je povrće prodinstano i voda isparila dodati mleveno meso i izmešati, pa preliti sa ostatkom vode i pustiti da vri oko petnaest minuta.
Razmutiti brašno sa 100 ml vode (kao testo za palačinke, malo ređe ), te uliti u lonac stalno mešajući da se ne zgrudva, pustiti da vri 10 minuta, pa dodati paradajz sok i kratko prokuvati.
Na kraju staviti seckanu ljutu papriku. Ukoliko želimo, možemo dodati tucanu papriku ili feferone. Ukoliko želimo gušću supu možemo dodati tri umesto dve kašike brašna.
Ljutinu supe odrediti po ukusu, može se paprika dinstati sa lukom ko voli jako ljuto. Moguće je i dodati tucanu papriku ljutu, ukoliko nema sveže.
Ovu krem supu možemo služiti i kao toplo predjelo ili kao čorba uz glavno jelo.
Komentari