Način pripreme
Listovi blitve se operu, očiste od drški i žilavih žilica. Luk i šargarepa se sitno naseckaju, stavljaju se u šerpu i dinstaju se na nekoliko supenih kašika maslinovog ulja.
Kada omekšaju, dodaju se listovi blitve. Povrće se izmeša, dodaje se aleva paprika i jedan izrendan paradajz. Nakon kratkog kuvanja u šerpi sipa se voda i dodaje se so po ukusu.
Čim supa od povrća provri, dodaje se krompir iseckan na komade. Kada se krompir skuva, sipa se pavlaka za kuvanje, ostavlja se supa da vri još minutu, dve i skida se sa ringle.
Sačeka se da se ohladi i pasira se dok ne postane kremasto.
Servira se supa sa blitvom sa krutonima i kašikom pavlake ili gustim kiselim mlekom. Po želji se posipa i svežim mlevenim crnim biberom.
Krem supa od blitva - korisna i veoma ukusna!