Način pripreme
Otvorite leblebiju i stavite je u veliku posudu ili lavor (kuhinjski). Posudu napunite do vrha. Leblebija treba da prestoji ukupno 24 sata. 3-4 sata nakon što ste nalili prvu vodu, prospite je, operite leblebiju, ponovo naspite vodu i ostavite. Još nekoliko puta ponovite tu proceduru, i tako dok ne istekne vreme, u poslednju vodu možete da stavite so.
Kada vreme istekne, prospite vodu, operite leblebije i stavite ih u ekspres lonac. Odnos vode i leblebija je 2:1, što znači da za kilogram leblebija treba da sipamo 2 litre vode. Sačekajte da provri i stavite so (po ukusu) i maslinovo ulje. Sklonite penu i poklopite. Kuvajte 20 minuta, nakon što šerpa polako počne da pušta paru.
Gotovu kuvanu leblebiju sipajte u sterilisane teglice. Do vrha sipajte vodu, u kojoj je ključala. Dobro zatvorite i ostavite da se malo ohladi. Zatim okrenite tegle sa konzerviranom leblebijom i poklopce nađite u šerpi s vodom.