Način pripreme
Prelijte belu džigericu (pluća) hladnom vodom, prokuvajte ih i ostavite ih da se kuvaju na tihoj vatri. Nasecite luk, šargarepu i jedan paradajz na sitne komadiće. Ugrejte masnoću i prodinstajte povrće dok ne omekša.
Prelijte povrće jednim delom proceđenog bujona u kome ste kuvali pluća. Kada smesa proključa, dodajte nasečena pluća, pirinač i preostali paradajz, naseckan na sitno. Stavite i začin i posolite.
Ostavite čorbu da se krčka oko 40 minuta na tihoj vatri. Deset minuta pre nego što čorbu skinete sa vatre treba da dodate kuvanu zapršku. Nju pripremite tako što promešate jaje, kiselo mleko i brašno i tu smesu prokuvate na slaboj vatri oko 2-3 minuta.
Pre posluženja čorbe, pospite je sitno seckanim peršunom, a po želji možete da stavite i biber. Takođe, prema želji, u čorbu možete da dodate i fidu ili malo pirinča.