Način pripreme
Direktno a korom, jer je to klasičan način pripreme najukusnije bundeve.
Bundeva se veoma lepo opere sunđerom pod tekućom hladnom vodom da bi se uklonila bilo kakva spoljašnja kontaminacija (prašina, zemlja) sa kore.
Osušite i isecite na komade bez ljuštenja kore.
Semenke bundeve uklonite kašikom. Ne bacajte ih, već ih osušite ili ispecite u rerni sa malo soli, vode i brašna. Semenke su veoma korisne sirove, a pečene su izuzetno ukusne.
Komade bundeve poređajte sa korom prema dnu u pleh podmazan sa malo ulja.
Na dno tepsije sipajte dve šolje vode. Ako su vaš pleh ili tepsija veći, sipajte dodatnu vodu. Voda treba da pokriva oko jednog prsta od dna pleha.
Svaki komad bundeve posipa se šećerom. Takođe, kriške bundeve možete posipati vanilom i prstohvatom cimeta.
Stavite u rernu na umerenoj temperaturi (160-180 stepeni) i pecite dok ne bude gotova. Nakon otprilike 20 minuta, možete je podignuti u rerni da je karamelizujete i da se lepo zarumeni. Poslužite pečenu bundevu lagano ohlađenu.
Prijatno!