Način pripreme
Stavite kosti pileta/kokoške u šeru (od 4 l) sa hladnom vodom i solju, kuvajte dok ne bude gotovo.
Za to vreme oljuštite krompir i isecite na sitne kockice.
Očistite luk i sitno iseckajte. Operite šargarepu, isecite na krugove. Odvojite stabla celera od listova, oba dela iscite sitno i držite odvojene.
Izvadite kuvane kosti na tanjir i stavite svo povrće, bez listova celera da se kuvaju u bujonu. Piletinu odvojite od kostiju i vratite u povrće. Sada je trenutak za zapršku.
U malu šerpu sipajte ulje i ugrejte, dodajte brašno i promešajte drvenom kašikom.
Kad brašno potamni, dodajte hladno sveže mleko odjednom. Promešajte lepo, začinite začinima i mešajte dok smesa ne počne da se zgušćuje.
Skinite sos sa vatre, promešajte jaje i dodajte ga u sos. Kad dobijete homogenu smesu, sipajte zapršku postepeno u čorbru. Sada je trenutak da dodate sitno iseckane listove celera.
Servirajte pileću čorbu toplu, sa kriškom limuna, malo peršuna i sveže samlevenog bibera.