Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Ćureća supa»Supa od pilećeg bataka

Supa od pilećeg bataka

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Supa od pilećeg bataka3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Jedan batak i supa je gotova za tren oka - biće za sve"

Potrebni sastojci

  • ćureći batak - 1 komad, hladan
  • šargarepa - 2 komada
  • luk - 2 komada, crni
  • krompir - 1 komad
  • fida - 2 supene kašike
  • paradajz - 1 komad, roze
  • biljni maslac - 2 supene kašike
  • maslac - 6 kašičica
  • kisela pavlaka - 3 supene kašike
  • žumanca - 2 komada
  • biber - 20 komada, u zrnu
  • majčina dušica - 4 - 5 strukova, sveža
  • koreni za supu - 1 veza /suvi peršun i paškanat/
  • so
  • biber - po ukusu
  • limun - 1 komad, sok od limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Stavljamo pileći batak u veću šerpu sa hladnom vodom, oko 2 litre. U njega dodajemo potrebne sastojke za bogat bujon - 1 luk, prepolovljen na dva dela, 1 šargarepu, korene za supu, majčinu dušicu i zrna bibera.

Ostavljamo da provri na jakoj vatri. Začinimo solju i ostavljamo meso da vri dok ne bude gotovo.

Vadimo ćureći batak na tanjir da se ohladi.

Pileći bujon procedimo u glinenu posudu. Ukus supe, koja se kuvala u njemu je neodoljiv.

Ako nemate, kuvajte u šerpi.

Dodajemo ceo krompir, a luk i šargarepu isečemo na sitne kockice. Oljuštimo roze paradajz. 1/2 izrendamo krupnije, a drugu polovinu sečemo na kockice.

Nakon oko 10-15 minuta povrće je kuvano i vreme je da odvojimo meso od kostiju, dodajemo fidu i paradajz.

Kuvani krompir izgnječimo i dodajemo u ćureću supu.

Ona se krčka na tihoj vatri. Posipamo isečenim peršunom, sveže samlevenim biberom i začinimo solju ako je potrebno.

Dodajemo umućeno žumance i pavlaku.

Maslac ugrevamo u tiganju u koji smo stavili struk sveže majčine dušice, da ga obogati mirisom

Serviramo supu od ćurećeg bataka toplu, dodajemo po kašičicu maslaca i isceđen sok od limuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: