Način pripreme
Ugrejte sveže mleko. Stavite u njega kvasac sa bogatim prstohvatom šećera i jednom supenom kašikom brašna. Promešajte, pokrijte posudu i ostavite na toplom dok semsa ne nadođe.
U velikoj posudi prosejte brašno. Sipajte nadošao kvasac. Dodajte maslinovo ulje i jedno malo jaje. Ako vam je jaje veće, možda će biti potrebno da dodajte još malo brašna, ali ne više od 1 supene kašike.
Zamesite testo, oblikujte, dodajte so. Mesite još oko 10 minuta. Oblikujte testo na loptu, namažite ga maslinovim uljem, ostavite u posudi, pokriveno parčetom najlona i krpom.
Stavite posudu na toplom dok se testo ne udvostruči. Nadošlo testo stavite na brašnom posutu radnu površinu. Podelite na delove, svaki oko 90 g.
Napravite loptice, razvucite ih i u sredinu stavite kuvanu šunku i kačkavalj. Dobro oblikujte lopte.
Obložite pleh papirom za pečenje. Četkom namažite maslinovo ulje. Poređajte lopte u pleh, pokrijte krpom i ostavite na oko 40 minuta da odstoje.
Umutite žumance sa 2 suepene kašike malsinovog ulja i još topliko svežeg mleka. Namažite pogaču. Po želji možete posuti miksom semenki.
Pecite pogaču sa nadevom na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni dok ne dobije lepu boju.
Ostavite italijansku pogaču Danubio na rešetku.
Veoma je meka, vazdušasta i ukusna! Neka vam je slatko!