Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Penjurlija»Starinska penjurlija

Starinska penjurlija

Starinska penjurlija
Fotografije: Mariana Petrova Ivanova
1 / 5
16/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
180 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
210 min.
Porcije
9
"Već zamišljamo kako jedemo prvi zalogaj mekane starinske penjurlije - prava nirvana"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 500 g
  • so - pstohvat
  • sveže mleko - 150 ml
  • kvasac - 10 g, svež
  • maslac - 200 g
  • za nadev
  • sir - 150 g
  • jaja - 1 komad, 40 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvoite kvasac u svežem mleku. Zamesite testo od navedenih sastojaka, bez kravljeg maslaca. Podelite ga na dva jednaka dela.

Gotovo testo ostavite u veliku posudu, uvijte pamučnom krpom i ostavite na toplom da nadođe dobro.

Premesite testo, stavite po malo od polovine kravljeg maslaca dok se potpuno ne integriše. Ostavite da nadođe ponovo.

Gotovo testo podelite na 5 jednakih delova.

Izmrvite sir i pomešajte sa jajetom.

Svaku loptu razvucite na okrugao list. Stavite prvi list u namazan pleh. Dodajte malo nadeva.

Odozgo stavite drugi list, ponovo nadev i tako dok ne potrošite sastojke, na poslednji list nemojte stavljati nadev.

Isecite penjurliju na kockice. Prelijte sa preostalim rastopljenim kravljim maslacem i pecite starinsku penjurliju u umerenoj rerni dok ne bude gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: