Način pripreme
Tradicionalni hleb bez kvasca se priprema samo od vode i brašna. Ako odlučite da ga obogatite, možete dodati i jaja, so, semenke, čak i malo kiselog kvasca, važno je da ne stavljate kvasac.
Brašno prosevamo u posudu i u njega sipamo vodu. Ukoliko stavljate žumanca ili mleko, treba da dodate još malo brašna.
Zamesite glatko testo koje se ne lepi, mesite bar 6-8 minuta.
Napravite loptu i ostavite da odsotji 30 minuta. Kada imam da radim nešto, ostavljam i više vremena da stoji, ali namažem površinu sa malo maslinovog ulja i pokrivam krpom.
Od testa, koje je postalo veoma meko i lepo, kidamo loptice i razvlačimo tanke hlebove - tanje nego prlenke. Ako želite da imaju ripice i hrkave, možete baš fino da razvučete.
Ravan hleb bez kvasca se peče u tiganju sa dnom koje se ne lepi, kratko sa obe strane. Tu i tamo se stvore zlatni mehurići i bude baš lep. Ako vam se lepi tiganj, namažite ga malo.
Ravan hleb se može peći i u peći na ploči koja se ne lepi.
Gotov hleb porkijte krpom da se ne supi i hladi i servirajte topao.
Prijatno!