Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Tanak hleb»Ravan hleb bez kvasca

Ravan hleb bez kvasca

ažurirano:
Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88517k
Ravan hleb bez kvasca
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
14 min.
Ukupno
34 min.
Porcije
7
"Ako slučajno nestane hleba kod kuće, možete odmah prirpemiti domaći, potrebno vam je samo brašno i voda"

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g, belo, integralno ili 50/50
  • voda - 150 ml
  • za obogaćivanje
  • žumanca - 2 komada
  • so - 1 prstohvat
  • semenke - seme maka, laneno seme, heljda (izmrvljena)
* merne jedinice

Način pripreme

Tradicionalni hleb bez kvasca se priprema samo od vode i brašna. Ako odlučite da ga obogatite, možete dodati i jaja, so, semenke, čak i malo kiselog kvasca, važno je da ne stavljate kvasac.

Brašno prosevamo u posudu i u njega sipamo vodu. Ukoliko stavljate žumanca ili mleko, treba da dodate još malo brašna.

Zamesite glatko testo koje se ne lepi, mesite bar 6-8 minuta.

Napravite loptu i ostavite da odsotji 30 minuta. Kada imam da radim nešto, ostavljam i više vremena da stoji, ali namažem površinu sa malo maslinovog ulja i pokrivam krpom.

Od testa, koje je postalo veoma meko i lepo, kidamo loptice i razvlačimo tanke hlebove - tanje nego prlenke. Ako želite da imaju ripice i hrkave, možete baš fino da razvučete.

Ravan hleb bez kvasca se peče u tiganju sa dnom koje se ne lepi, kratko sa obe strane. Tu i tamo se stvore zlatni mehurići i bude baš lep. Ako vam se lepi tiganj, namažite ga malo.

Ravan hleb se može peći i u peći na ploči koja se ne lepi.

Gotov hleb porkijte krpom da se ne supi i hladi i servirajte topao.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: