Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Mekana posna pita sa heljdom i prazilukom

Mekana posna pita sa heljdom i prazilukom

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Mekana posna pita sa heljdom i prazilukom
Fotografije: Iliana Parvanova
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Srećni smo da vam kažemo, da čak i tokom posta možete da jedete pitu sa heljdom i prazilukom - ukusna i posna"

Potrebni sastojci

  • heljda - 2/3 šolje
  • praziluk - 1/2 struka
  • karfiol - 2 šake, sitno iskidan
  • paprike - 3 komada, zelene
  • voda - 2 šolje
  • himalajska so - 1 i 1/2 kašičica, ravna
  • kumin - 1/2 kašičice
  • biber - 1/3 kašičice
  • nerafinisano suncokretovo ulje - za posipanje
  • kore za pitu - 1 pakez, fine (400 g)
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo heljdu i sipamo je u vrelu vodu da se kuva zajedno sa kašičicom himalajske soli. U nju dodajemo karfiol - izlimljen sitno i paprike - sitno isečene.

Poklopimo šerpu i kad počne lepo da vri, možemo da otvorimo da izparava višak vode.

Nakon što se heljda skuva i površe omekša, skidamo sa vatre, i ako nije upila svu vodu, procedimo.

U nadev dodajemo isečeni praziluk i lepo promešamo zajedno sa začinima - 1/2 kašičice himalajske soli, kuminom i mlevenim biberom.

Treba nam 14 finih kora.

Namažemo duboki pravougaoni pleh nerafinisanim suncokretovim uljem i izgnječimo, stavljamo na dno prve kore. Posipamo malo nerafinisanog suncokretovog ulja na tanke ivice i stavljamo odozgo drugu koru - ponovo zgužvanu malo.

Posipamo 1/6 od nadeva i ponovo rđamo dve savijene kore sa malo ulja između njih. Ređamo nadev i kore, odozgo završavamo korama i između njih i odozgo nerafinisano suncokretovo ulje. Pečemo pitu na 180 stepeni ok o25 minuta dok ne dobije tamnu boju, da bismo bili sigurni da je pečena i unutra.

Kad bude gotova, pokrivamo da omekša gornji sloj prepečenih kora. Isečemo na 8 kockica i serviramo dok je topla.

Mekana posna pita sa heljdom, karfiolom i prazilukom za jedan neobičan ručak!

Veoma ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: