Specijalni ekleri

Veselina KonstantinovaVeselina Konstantinova
Autor
2k5075k442
Specijalni ekleri
Fotografije: Veselina Konstantinova
1 / 2
27/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
20
"Dodajemo tajni sastojak, pripremajući eklere i oni postaju stvarno specijalni i veoma ukusni - govorimo o prstohvatu ljubavi, jeste li shvatili"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • sveže mleko - 120 ml
  • voda - 125 ml
  • kravlji maslac - 125 g
  • brašno - 130 g /1 ravna kašičica/
  • šećer - 1/2 kašičice
  • so - 1/2 kašičice
  • za krem
  • žumanca - 3 komada
  • sveže mleko - 500 ml
  • brašno - 4 - 5 supenih kašika, ravnih
  • maslac - 20 g
  • šećer - 1 šolja
  • vanila - 2 kesice, u prahu
  • čokolada - bela, za ukras
  • šećerne perle
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte u šerpi vodu i mleko. Dodajte maslac, so i šećer.

Ugrejte tečnost na vatri i čim smesa provri, dodajte brašno. Mešajte neprestano dok ne dobijete gusto kuvano testo i dok ne počne da se odvaja od ivica posude.

Skinite šerpu sa vatre i dodajte jaja.

Promešajte uz pomoć miksera dok se jaja ne integrišu u testo.

Gotovo testo stavite u špric i napravite eklere.

Poređajte ih u pleh, obložen papirom za pečenje, namazan mašću.

Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 2000 stepeni dok ekleri ne porumene.

Isključite rernu i otvorite vrata. Ostavite tako oko 10-15 minuta.

Gotove eklere isecite po dužini reckastim nožem.

Pripremite krem za eklere, ugrejte 400 ml mleka i šećer.

U drugu posudu stavite žumanca, brašno i preostalu količinu mleka. Mešajte dok ne dobijete kaši i sipajte lagano u vrelo mleko.

Vratite šerpu na vatru i mešajte dok se ne zgusne. Na kraju dodajte maslac i vanilu. Procedite u đevđiru da dibjete gladak krem.

Stavite krem u špric i napunite specijalne eklere.

Rastopite čokoladu na pari i potopite eklere.

Pospite šećernim perlama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: