Arapski pilav sa jagnjećim mlevenim mesom

Arapski pilav sa jagnjećim mlevenim mesom

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
1k
1k
Arapski pilav sa jagnjećim mlevenim mesom
Fotografije: marcheva14
28/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema15 min.
Skuvaj40 min.
Ukupno55 min.
Porcije6
"Jedan od specijaliteta arapske kuhinje - pilav sa jagnjećim mlevenim mesom i malo harise, za ljubitelje pikantnih začina"

Potrebni sastojci

  • luk - 1 glavica
  • maslinovo ulje - 2 kašike
  • bademi - 30 g, oljušteni
  • bademi - 30 g, istucani (neoljušteni)
  • so - 1/4 kašičice
  • biber - 1 kašičica
  • piment - 1 - 2 zrna, mleveni
  • ras el hanut - 1/4 kašičice, začin za pirinač
  • peršun - 1/2 vezice, usitnjen
  • jagnjeće mleveno meso - 500 g
  • harisa - 1/4 kašičice, začin za jagnjetinu
  • maslac - 3 kašike
  • pirinač - 2 šolje, baldo
  • voda - 4 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

U duboku šerpu se sipaju dve kašike maslinovog ulja, dodaje se usitnjen luk i dinsta se oko 3-4 minuta. Dodaju se mleveno meso i mleveni bademi, kao i pola šolje vode.

Meša se, dok se ne pretvori u mrvice. Dodaju se i neoljušteni bademi, so, biber, harisa i iseckani peršun. Ostavlja se da se krčka u tiganju dok ne ostane potpuno na masnoći, dok se ne dobije suva smesa.

U čistu šerpu se stavlja maslac da se istopi, dodaje se i pirnač. Meša se nekoliko minuta, dok ne postane staklast i sipa se voda, začin za pirinač i soli se po ukusu. Poklapa se poklopcem i ostavlja se da se krčka na slaboj vatri, dok se ne skuva. Ako je neophodno dodaje se još malo vode, ali nakon što je potpuno gotov treba da je potpuno suv i rastresit.

U keramički okrugli kalup na dno se raspoređuje skuvano jagnjeće mleveno meso. Zagladi se i odozgo se sipa pirinač i blago se pritiska da bude gusto. Pilav se stavlja u veliki tanjir za serviranje i okreće se.

Razbija se i servira se sa kašikom za serviranje, iako se po tradiciji u arapskim zemljama odlomi sa tri prsta desne ruke.

Začin Harisa - ljut arapski začin od sitnih ljutih paprika, mlevenog belog luka, korijandera, kumina, soka od limuna, maslinovog ulja, kima i morske soli. Prodaje se u teglama u arapskim prodavnicama.

Za začin Harisa postoji zanimljiva legenda. Tokom velikih geografskih otkrića brod pun ljutih paprika, ljućih od do tada poznatog bibera, bio je prinuđen od strane pirata da se zaustavi oko obala Alžira. Žena po imenu Harisa se usudila da otkupi robu i napravila je sos od ljutih paprika, dodajući beli luk, korijander i maslinovo ulje. Putujući arapski šejk je probao pikantnu smesu i mnogo mu se dopala i tako je sos Harisa sa Mediterana trijumfovao na Bliskom Istoku.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: