Način pripreme
Operite tikvice i isecite ih na tri dela po sredini. Izdubite ih i izdvojte unutrašnjost. Poređajte ih u glinenu đuvečaru.
U tiganju zagrejte malo masnoće i zapržite luk, koji ste prethodno isekli na sitno. Dodajte mleveno meso i pržite, dok ne promeni svoju boju.
Isecite unutrašnjost tikvica na sitno i dodajte ih u mleveno meso. Sačekajte pet minuta, stavite pirinač, prethodno opran i začine.
Zapržite nekoliko minuta i stavite paradajz pire, a nakon toga sipajte šolju vode. Sačekajte da pirinač upije vodu i isključite.
Umutite jaje u odovojenoj posudici, a nakon toga ga dodaje u pirinač. Dobro promešajte.
Napunite tikvice smesom. Sipajte vodu u đuvečaru, poklopite i pecite u hladnoj rerni na 200 stepeni dok ne bude gotovo.
Napravite sos uz punjene tikvice tako što zapečete brašno u suvoj šerpi.
U posudi umutite žumanca sa kiselim mlekom. Razredite ih sosom od tikvica uz neprestano mešanje. Sipajte sos u brašno i kvuajte 5 minuta. Isključite i sipajte sos u tikvice.
U tiganju zagrejte maslac. Dodajte narendanu polovinu šargarepe. Zapržite kratko tek toliko da se maslac oboji. Procedite i sipajte u tikvice.
Vratite punjene tikvice sa pirinčem i sosom u rernu na još 15 minuta.
Izvadite i servirajte tople posute peršunom.