Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Tikvice u Rerni»Tikvice punjene pirinčem i sosom

Tikvice punjene pirinčem i sosom

Tikvice punjene pirinčem i sosom
Fotografije: Mariana Petrova Ivanova
1 / 2
28/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
9
"Čim je reč o tikvicama ovo je omiljeni recept - punjene sa pirinčem i ukusnim sosom, koji predivno završava u tanjiru"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 3 komada
  • mleveno meso - 250 g (mešano)
  • luk - 1 komad
  • pirinač - 1/2 šolje
  • so
  • biber
  • mirođija
  • jaje - 1 komad
  • paradajz pire - 1 kašika
  • za sos
  • kiselo mleko - 250 g
  • žumance - 2 komada
  • brašno - 1, 5 kašika
  • so
  • maslac - grudva
  • šargarepa - 1/2 komada
  • peršun - svež
* merne jedinice

Način pripreme

Operite tikvice i isecite ih na tri dela po sredini. Izdubite ih i izdvojte unutrašnjost. Poređajte ih u glinenu đuvečaru.

U tiganju zagrejte malo masnoće i zapržite luk, koji ste prethodno isekli na sitno. Dodajte mleveno meso i pržite, dok ne promeni svoju boju.

Isecite unutrašnjost tikvica na sitno i dodajte ih u mleveno meso. Sačekajte pet minuta, stavite pirinač, prethodno opran i začine.

Zapržite nekoliko minuta i stavite paradajz pire, a nakon toga sipajte šolju vode. Sačekajte da pirinač upije vodu i isključite.

Umutite jaje u odovojenoj posudici, a nakon toga ga dodaje u pirinač. Dobro promešajte.

Napunite tikvice smesom. Sipajte vodu u đuvečaru, poklopite i pecite u hladnoj rerni na 200 stepeni dok ne bude gotovo.

Napravite sos uz punjene tikvice tako što zapečete brašno u suvoj šerpi.

U posudi umutite žumanca sa kiselim mlekom. Razredite ih sosom od tikvica uz neprestano mešanje. Sipajte sos u brašno i kvuajte 5 minuta. Isključite i sipajte sos u tikvice.

U tiganju zagrejte maslac. Dodajte narendanu polovinu šargarepe. Zapržite kratko tek toliko da se maslac oboji. Procedite i sipajte u tikvice.

Vratite punjene tikvice sa pirinčem i sosom u rernu na još 15 minuta.

Izvadite i servirajte tople posute peršunom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: