Rimska janija

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Rimska janija
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
200 min.
Ukupno
220 min.
Porcije
5
"Nije samo rimska imperija bila velika, rimska janija je bila takođe"

Potrebni sastojci

  • rep od vola - 1 kg, debeli krugovi
  • slanina - 100 g
  • belo vino - 2 šolje
  • luk - 1 velika glavica
  • celer - 2 struka
  • paradajz - 2 komada, zreo
  • šargarepa - 1 - 2 komada
  • beli luk - 3 čena
  • maslinovo ulje - 5 - 6 supenih kašika
  • peršun - 4 struka
  • karanfilić - 4 ružice
  • lovorov list - 1 - 2 lista
  • kakao - 1 kašičica 100 % prirodan, u prahu
  • cimet - prstohvat
  • muskatni oraščić - 1 prstohvat
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Ugrejte polovinu maslinovog ulja na jakoj vatri u njemu pecite kriške od volovskog repa sa svih strana. Izvadite u duboki tanjir i pokrijte poklopcem.

2. Smanjite vatru i u masnoću sipajte preostalo maslinovo ulje i mleveni luk sa belim lukom i jednim strukom celera. Pržite, redukujte jačinu vatre, a nakon toga dodajte i šargarepe, isečene na krugove, bar 5 mm debljine. Kad se i oni zaprže, stavite slaninu i kuvjate dok se ne rastopi masni deo na njoj.

3. Vratite komade repa, prelijte vinom i dinstajte 2 minuta, posle još 2-3 minuta i ostavite sa otvorenim poklopcem da alkohol ispari.

4. Izrendajte paradajz, sipajte alevu papriku, malo bibera, karanfilić, lovorov list i prstohvat soli. Sipajte teleći bujon ili vodu i ostavite jelo da se krčka na tihoj vatri 2.5 sata. Pratite nivo tečnosti.

5. Dodajte kakao, rastvoren u malo bujona ili vode i isecite krupnije unutra drugi struk celera i peršun (on je po želji). Kuvajte još oko sat vremena ili dok meso ne postane krehko i da se lako raspada od kosti. Na kraju posolite još po ukusu i stavite prstohvat cimeta, muskatni oraščić i malo bibera. Dinstajte 15 minuta janiju i isključite ringlu.

Rimska janija je veoma ukusna kad odstoji bar 3-4 sata pre serviranja.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: