Način pripreme
1. Ugrejte polovinu maslinovog ulja na jakoj vatri u njemu pecite kriške od volovskog repa sa svih strana. Izvadite u duboki tanjir i pokrijte poklopcem.
2. Smanjite vatru i u masnoću sipajte preostalo maslinovo ulje i mleveni luk sa belim lukom i jednim strukom celera. Pržite, redukujte jačinu vatre, a nakon toga dodajte i šargarepe, isečene na krugove, bar 5 mm debljine. Kad se i oni zaprže, stavite slaninu i kuvjate dok se ne rastopi masni deo na njoj.
3. Vratite komade repa, prelijte vinom i dinstajte 2 minuta, posle još 2-3 minuta i ostavite sa otvorenim poklopcem da alkohol ispari.
4. Izrendajte paradajz, sipajte alevu papriku, malo bibera, karanfilić, lovorov list i prstohvat soli. Sipajte teleći bujon ili vodu i ostavite jelo da se krčka na tihoj vatri 2.5 sata. Pratite nivo tečnosti.
5. Dodajte kakao, rastvoren u malo bujona ili vode i isecite krupnije unutra drugi struk celera i peršun (on je po želji). Kuvajte još oko sat vremena ili dok meso ne postane krehko i da se lako raspada od kosti. Na kraju posolite još po ukusu i stavite prstohvat cimeta, muskatni oraščić i malo bibera. Dinstajte 15 minuta janiju i isključite ringlu.
Rimska janija je veoma ukusna kad odstoji bar 3-4 sata pre serviranja.
Prijatno!