Rimska janija

Rimska janija
Fotografije: Jordanka Kovacheva
1 / 6
29/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Kuvanje200 min.
Ukupno220 min.
Porcije5
"Nije samo rimska imperija bila velika, rimska janija je bila takođe"

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

1. Ugrejte polovinu maslinovog ulja na jakoj vatri u njemu pecite kriške od volovskog repa sa svih strana. Izvadite u duboki tanjir i pokrijte poklopcem.

2. Smanjite vatru i u masnoću sipajte preostalo maslinovo ulje i mleveni luk sa belim lukom i jednim strukom celera. Pržite, redukujte jačinu vatre, a nakon toga dodajte i šargarepe, isečene na krugove, bar 5 mm debljine. Kad se i oni zaprže, stavite slaninu i kuvjate dok se ne rastopi masni deo na njoj.

3. Vratite komade repa, prelijte vinom i dinstajte 2 minuta, posle još 2-3 minuta i ostavite sa otvorenim poklopcem da alkohol ispari.

4. Izrendajte paradajz, sipajte alevu papriku, malo bibera, karanfilić, lovorov list i prstohvat soli. Sipajte teleći bujon ili vodu i ostavite jelo da se krčka na tihoj vatri 2.5 sata. Pratite nivo tečnosti.

5. Dodajte kakao, rastvoren u malo bujona ili vode i isecite krupnije unutra drugi struk celera i peršun (on je po želji). Kuvajte još oko sat vremena ili dok meso ne postane krehko i da se lako raspada od kosti. Na kraju posolite još po ukusu i stavite prstohvat cimeta, muskatni oraščić i malo bibera. Dinstajte 15 minuta janiju i isključite ringlu.

Rimska janija je veoma ukusna kad odstoji bar 3-4 sata pre serviranja.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: