Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Slana pita»Slana pita od lisnatog testa sa škampima i prazilukom

Slana pita od lisnatog testa sa škampima i prazilukom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88517k
Slana pita od lisnatog testa sa škampima i prazilukom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
7 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
16 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
61 min.
Porcije
8
"Škampi su trešnja na torti na ovoj sjanoj slanoj piti, pogledajte šta smo drugo sakrili u nju"

Potrebni sastojci

  • lisnato testo - 230 g
  • praziluk - 500 g, oko 3 struka (gramaža očišćenog)
  • škampi - 350 - 400 g (granamaže neoljuštenih)
  • kačkavalj - 400 g ili drugi meki zreli sir (čedarl, gauda, grijer)
  • pavlaka - 200 g, za kuvanje
  • jaja - 3 komada XL ili 4 manja
  • sveže mleko - 80 - 100 ml
  • beli biber - 2 prstohvata
  • muskatni oraščić - 2 - 3 prstohvata
  • so - po ukusu
  • maslac - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Lisnato testo se blago razvija u tanku okruglu koru prečnika 33-34 cm. Njim se prekriva posuda za pečenje postavljena papirom za pečenje, prečnika 28 cm, pri čemiu se i po zidovima lepi testo, da se formira kadica, u koju će se posle stavite nadev za slanu pitu.

Posuda se stavlja u frižider da testo ne omekša.

2. Praziluk se isecka i dinsta 10 minuta u maslacu sa malo soli. Sipa se u ravnom sloju u kadicu, posipa se sa pola kačkavalja, a preko njega se poređaju škampi - oljušteni. Deo njih se izdvoji za kraj. U mom slučaju bili su mnogo veliki i isekla sam ih na parčiće, ali mali se stavljaju celi, kao i oni koje se čuvaju za kraj čak i ako su veliki.

Posipa se preostalim kačkavaljem.

3. Jaja se mute sa prstohvatom soli. Sipaju se pavlaka i mleko, dodaju se i začini i meša se dobro dok ne postane homogeno. Ova smesa se sipa preko slane pite.

4. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 28-20 minuta ili dok se ne stegne. Tada se odozgo poređaju izdvojeni škampi i dopeče se kratko, tek toliko da izgube prozračni odsjaj.

Slana pita sa škampima i prazilukom se ostavlja da se prohladi i stegne pre nego što se servira.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: