bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Lisnato Testo»Testo»Klasično testo za kroasane

Klasično testo za kroasane

Klasično testo za kroasane
05/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema120 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno145 min.
Porcije30
"Najlepši kroasani se dobijaju sa dobro pripremljenim testom, evo kako da postignete strava rezultate"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg (oko 800 g za testo i 200 g za posipanje)
  • maslac - 300 g + 2 supene kašike, rastopljen
  • sveže mleko - 400 g
  • kvasac - 40 g, svež
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 4 supene kašike
  • so - 1 kašičica
  • voda - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo između dva lista papira za pečenje stavite maslac i razvucite na kvadrat, približno oko 20x20 cm, savijte kao koverat i ostavite u frižideru da se stegne.

Rastvorite kvasac u ugrejanom mleku, šećeru i 1-2 supene kašike brašna. Ostavite da nadođe minimum 10 minuta.

Prosejte proestalo brašno i sipajte u odgovarjauću posudu. U sredini napravite udubljenje i sipajte kvasac i maslac.

Zamesite meko testo oko 5 minuta. Stavite da nadođe u namazanu posudu, pokrijte vlažnom krpom ili folijom na oko 1 sat.

Možete koristiti rernu, ugrejte na 50 stepeni i ostavite vrata otvorena.

Nadošlo testo premesite ponovo sa brašnom na radnoj površini i ponovo ostavite dok se ne udvojite. Čim bude gotovo, stavite na radnu površinu, pospite brašnom i razvucite na kvadrat ivica 25 cm (veličina treba da bude oko 5 cm veća od kvadrata maslaca, koje stavljamo u frižider.

Savijamo na tri dela, prvo savijamo donji deo testa i poklopimo gornji. Razvučemo oklagijom i ponovo pravougaonik savijamo ponovo na tri dela. Prvo jednu stranu do sredine, nakon toga sa druge strane do sredine i nakon toga savijamo na dva dela. Uvijamo u streč foliju i stavljamo u frižider na jedan sat.

Izvadimo razvučeni maslac i stavljamo dijagonalno na domaće lisnato testo. Ivice stavljamo prema centru, preklapamo bar po 2 cm. Vraćamo na 30 minuta u frižider.

Na brašnom posutoj radnoj površini razvučemo pravougaonik 20 x 45 cm. Okrećemo na 90 stepeni da liči knjigu i razvučemo ponovo na pravougaonik istih prečnika.

Uvijamo ponovo na tri dela, uvijamo u foliju i ostavljamo u frižideru da se ohladi 30 minuta. Na isti način testo razvučemo i okrenemo još dva puta, ponovo ostavljamo da odstoji po 30 minuta u zamrzivaču.

7. Nakon poslednjeg, trećeg razvlačenja, okretanja i odmora od 30 minuta sto pospemo brašnom i testo razvučemo na dug pravougaonik debljine 6 mm i prečnika 25x95.

Isečemo ivice klasičnog testa za kroasane i isečemo po dužini na dve trake širine 12, 5 cm.

Isečemo trouglove sa osnovom 12 cm. Pravimo mali prorez u sredini u osnovi, ivice malo uvijemo na gode i osnovu uvijamo do vrha.

8. Kroasane stavljamo u pleh, ivice uvijamo kao polumesec. Nadolaze u plehu 1-2 sata dok se ne udvostruče.

9. Umutimo jaje i vodu. Kroasane namažemo četkom. Pečemo 20-25 minuta na 200 stepeni. Ostavljamo na rešetku da se ohladi i stavljamo nadev po želji.

Biće vam potrebno oko 5-6 sati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: