Način pripreme
Od sočiva se samelje brašno. U domaćim uslovima to najefikasnije može da se uradi u uređaju kao što je nutri blender.
U slučaju da se koristi tvrđe i sitnije sočivo, može da se natopi prethodno u vodi.
Dve vrsta brašna se pomešaju sa solju i formira se udubljenje. U njega se sipa voda, prethodno blago zagrejana. Rastavra se kvasac sa šećerom i čeka se da naraste.
Dodaje se maslinovo ulje i zamesi se glatko testo. Stavlja se još brašna ili tečnosti samo ako je neophodno, da se dobije srednje meko tesdto da se ne lepi po prstima ili radnoj površini.
Oformi se izduženi hleb i stavlja se u namazan ili papirom prekriven kalup od standardnih pravougaonih za kolač.
Ostavlja se da naraste i udvostruči svoj obim oko 1 sat.
Rerna se zagreva do 190 stepeni i hleb sa sočivom se peče 25 minuta ili dok ne dobije lepu zlatastu koricu.
Izvadi se iz kalupa topao i ohladi na rešetki. Ako mu je korica mnogo tvrda može da se zavije na 2-3 minuta krpom i tako će omekšati.
Prednost ovog hleba je što je drugačiji od običnog - boje i ukusa mnogo prijatnog (psoebno kad je posut maslinovim uljem). Osim toga sadrži korisne sastojke zahvaljujući sočivu koje je bogato mineralima, proteinima, vlaknima.