Način pripreme
Očisti se povrće.
Usitni se luk šargarepe se seku na sitne kocke, kupus se seče na tanke ivice, celer se ustini, tikvica se seče na srednje sitne kocke, beli luk se iznječi u pire, može da se koristi presa, praziluk se usitni, bosiljak se iseče zajedno sa malim dršakama.
U duboku šerpu se sipa maslinovo ulje i dodaje se usitnjen luk, meša se 2-3 minuta, pasiran luk, i dodaju se ustinjeni praziluk, celer, šargarepe, meša se 2-3 minuta, dodaje se majčina dušica, sledi tanko isečen kupus, tikvica.
Meša se, dok se povrće ne omasti od masnoće, soli se i ostavlja se na umerenoj ringli 2-3 minuta uz mešanje. Sipa se bujon od povrća, dodaje se lovorov list i sledi paradajz, a nakon toga i paradajz pire, boranija, grašak. Promeša se i dodaje se usitnjeni bosiljak i sveže mleveni biber. Minestrone se ostavlja na umerenoj ringli da vri oko 15-20 minuta, dok povrće ne omekša.
Pasulj se isplakne pod hladnom vodom i dodaje se u čorbu, promeša se. Na kraju se dodaje i sitna pasta i kuva se prema uputstvu proizvođača. Proba se za ukus i ako je neophodno dodaje se još malo soli, dodaju se po izboru i feferoni, dodaje se mlaz maslinovog ulja.
U gotov Minestrone se dodaje još pola vezice usitnjenog svežeg bosiljka, meša se i sklanja se sa ringle.
Minestrone od povrća je gotov.
Pri serviranju se dodaje narendan parmezan.
Čorba Minestrone u prevodu znači bogatu i gustu čorbu. Predlažem ovakvu varijantu povrća, ali po izboru može da se doda pančeta u kockama, što da ne i italijanska kobasica, ali kod svih vrsta čorba je bogatog ukusa, aroma i vrlo je zasitna.