Način pripreme
Za ovu čorbicu punom snagom važi maksima Em ukusno, em korisno. Osim toga sprema se veoma lako.
U duboku šerpu se sipaju tri litra vode i stavlja se na ringlu da provri..
Ako želimo da sačuvamo hranljive namirnice u krem supii, onda se one ubacuju u kipuću vodu. Ako je cilj jak, vitaminski bujon, sastojak se ubacuje u vodu još pre nego što je provrela. Tada tečnost ima vremena da rastvori i izvuče više hranljivih elemenata iz povrća. Ali budući da će se sve iz posude pasiranti, ova pravila nisu od naročitog značaja.
Celer se opere, oljušti i iseče na parčiče, koji se ubacuju u posudu sa vodom. Počinje se sa njima, jer postoji potreba za većim vremenom kuvanja.
Parče bundeve - oljušteno i očišćeno od semenki, se seče na krupne parčiće da se brže skuva. Dodaju se u celer. Zrna kočnja kukuruza se odvoje (ako se koristi svež) i takođe se dodaju. Sve se kuva 25-30 minuta.
Peršun se seče na sitno, a mleko se umuti sa jajetom i solju.
Kad je povrće gotovo šerpa se sklanja sa vatre na drvenu podlogu i dok još sve unutra kipi čorba od bundeve se pasira, pri čemu se sipa smesa od mleka i jaja u tankom mlazu.
Krem čorba od celera, bundeve i kukuruza se posipa oraščićem i iseckanim peršunom i servira se sa grudvom maslaca u svakoj porciji.
Sa ovakvim eliksirom može da se nahrani čak i beba.