Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Krem supe»Čorba od bundeve»Krem čorba od celera, bundeve i kukuruza

Krem čorba od celera, bundeve i kukuruza

Potrebitel#240543Potrebitel#240543
Pomoćnik kuvara
188138
Krem čorba od celera, bundeve i kukuruza4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
12
"Zdrava krem čorba od korisnog povrća, pogodna i za najmlađe"

Potrebni sastojci

  • bundeva - 500 - 600 g, oljuštena
  • celer - 1/2 glavice
  • maslac - 100 g (5 - 6 kašika)
  • kukuruz - 150 g (iz konzerve ili 1 mlečni)
  • prešun - 1/2 vezice
  • jaje - 1 komad
  • sveže mleko - 1/2 litra
  • so - 1 kašičica
  • muskatni oraščić - 2 prstohvata, mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovu čorbicu punom snagom važi maksima Em ukusno, em korisno. Osim toga sprema se veoma lako.

U duboku šerpu se sipaju tri litra vode i stavlja se na ringlu da provri..

Ako želimo da sačuvamo hranljive namirnice u krem supii, onda se one ubacuju u kipuću vodu. Ako je cilj jak, vitaminski bujon, sastojak se ubacuje u vodu još pre nego što je provrela. Tada tečnost ima vremena da rastvori i izvuče više hranljivih elemenata iz povrća. Ali budući da će se sve iz posude pasiranti, ova pravila nisu od naročitog značaja.

Celer se opere, oljušti i iseče na parčiče, koji se ubacuju u posudu sa vodom. Počinje se sa njima, jer postoji potreba za većim vremenom kuvanja.

Parče bundeve - oljušteno i očišćeno od semenki, se seče na krupne parčiće da se brže skuva. Dodaju se u celer. Zrna kočnja kukuruza se odvoje (ako se koristi svež) i takođe se dodaju. Sve se kuva 25-30 minuta.

Peršun se seče na sitno, a mleko se umuti sa jajetom i solju.

Kad je povrće gotovo šerpa se sklanja sa vatre na drvenu podlogu i dok još sve unutra kipi čorba od bundeve se pasira, pri čemu se sipa smesa od mleka i jaja u tankom mlazu.

Krem čorba od celera, bundeve i kukuruza se posipa oraščićem i iseckanim peršunom i servira se sa grudvom maslaca u svakoj porciji.

Sa ovakvim eliksirom može da se nahrani čak i beba.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: