Pogača Carica

Pogača Carica
Fotografije: tsvetoslava kirkova
1 / 2
26/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema40 min.
Kuvanje55 min.
Ukupno95 min.
Porcije16
"Razumećete zašto je ovo carica pogača, čim je spremite"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • kvasac - 20 g, svež
  • sveže mleko - 250 ml
  • voda - 250 ml
  • jaja - 3 komada
  • maslac - 50 g
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 supena kašika
  • sirće - 1 kašičica
  • ulje - 5 supenih kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Da bi jedna pogača bila uspešna, najvažnija stvar je da bude dobro ispečena. Vreme pečenja pogače zavisi od veličine same pogače i od rerne u kojoj se peče.

Za srednje malu pogaču od 500 g brašna, biće potrebno oko 35 minuta na 200°C; za srednju pogaču od 700 g brašna potrebno he oko 40 min; a za veliku pogaču od 1 kg brašna potrebno je oko 50-55 min.

Recept koji koristim za praznične pogače se sastoji od gore navedenih proizvoda.

Samo testo se mesi na sledeći način: brašno se proseje i pomeša se sa solju, kvasac se aktivira sa šećerom, sa malo toplog mleka i 1 supenom kašikom brašna. U sredijni brašna se pravi rupa, u nju se stavlja aktivirani kvasac, umućena jaja, ulje. Nakon toga postepeno se dodaje pomešano mleko sa vodom i mesi se meko nelepljivo testo, ako je potrebno, dodaje se još brašna kako bi se domesilo, testo koje smo dobro umesili se premaže uljem i prekrije se streč folijom i čistom krpom, ostavlja se na toplom da naraste otprilike 45-50 min.

Naraslo testo se vadi na radnu površinu, umesi se sa malo brašna i spremno je za rad. U ovom slučaju ja sam testo razdvojila na 3 lopte. Uzimam prvu loptu i razvijam koru, premažem istopljenim maslacem, razvijam drugu loptu i stavljam je odozgo, ponovo premažem uljem, razvijam treću loptu i stavljam odozgo, blago razvilam.

Dobijeni krug rasečem prvo vodoravno kroz sredinu, nakon toga horizontalno kroz sredinu i dobijaju se 4 jednaka dela, svaki deo rasečen na 4 - dobijaju se trouglovi, svaki trougao rasečem kroz sredinu, tako što počnem od vrha, ali ne sečem do kraja.

Tako dobijene figurice uvijam u rolate i ređam u nauljenu duboku tepsiju.

Poređanu pogaču ostavljam da naraste otprilike 30 min., celu je dobro premažem umućenim jajetom, pomešanim sa 1 supenom kašikom svežeg mleka i stavljam da se peče.

U mojoj rerni pečem 25 min. na 200°C i nakon toga još 30 min. na 180°C. Ako postoji tendencija da se prepeče, smanjite temperaturu na 160 ili uvijte u foliju.

Ispečenu pogaču Carica premažem s malo maslaca i uvijam je u čistu krpu. U kući pogača je obavezna za svaki praznik ili povodom nekog bitnijeg događaja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: