Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Pačija Supa»Supa od pačijih bataka

Supa od pačijih bataka

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k899
Supa od pačijih bataka
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 5
28/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
85 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
6
"Savetujemo vam da što je pre moguće spremite supu od pačijeg bataka, treba da se proba"

Potrebni sastojci

  • pačiji bataci - 2 komada, svežih ili konfi
  • luk - 1 i 1/2 glavica
  • šargarepa - 3 komada
  • celer - 2 stručka sa listovima
  • paškanat - 1 koren
  • beli luk - 3 čena
  • peršun - 1 vezica, ne previše velika
  • paradajz - 2 komada, srednje veličine
  • biber - 2 - 3 prstohvata, mleveni
  • ruzmarin - 1 - 2 kašičice (po želji), suv ili svež
  • žumanca - 2 komada
  • kiselo mleko - 2 supene kašike, sa vrha
  • pačija mast - 30 g
  • ulje - 4 - 5 supenih kašika ili maslinovo ulje
  • so
  • pirinač - oko 150 g ili fida
  • mladi luk - perca za posipanje (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

pripremite dobro koncentrisan bujon od očišćene i prepolovljene glavice luka, tri čena belog luka, jednog stručka celera, paškanata, većeg dela peršuna i dve velike šargarepe.

U njih stavite i pačiju mast i malo soli. Kuvajte na umerenoj vatri 35-40 minuta.

Ako koristete sveže pačije batake, i njih kuvajte u bujonu dok potpuno ne budu gotovi. Izvadite ih, očistite od kostiju, a tečnost procedite.

Ostalo povrće sitno iseckajte. Ja volim da sameljem luk, celer i paradajz, a šargarepu da isečem na male kocke.

Zapržite ih na ulju dok ne omeknu sa malo soli.

Sipajte bujon i dolijte vode, ako je potrebno. Dodajte i pačije batake očišćene od gostiju i sitno iseckane, iseckani peršun, ruzmarin i biber i sve zajedno kuvajte 15 minuta. Ako volite supu sa dodatkom pirinča, i njega stavite, kako bi se za to vreme skuvao, a ako volite sa fidom dodajte je tek na kraju, jer fida brzo bude gotova.

Sklonite supu sa vatre i ostavite da se malo ohladi.

Umutite žumanca sa malo soli i kiselog mleka. U njih dodajte dve, tri kutlače bujona, kako bi se temperatura ujednačila. Smesu vratite u pačiju supu i još začinite, ukoliko je to poptrebno, sa još soli, bibera, peršuna ili zelenih iseckanih stručaka mladog luka.

Poslužite supu od pačijeg bataka dok je vruća kako bi zagrejala telo i dušu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: