Način pripreme
1. Pripremite kuli od borovnica, stavite na umerenu vatru borovnice sa 100 g šećera i kašikom soka od limuna. Kuvajte 7 minuta od trenutka kada provri.
2. Skinite sa vatre i kratko pasirajte da ostanu komadići borovnica. Ostavite kuli da se ohladi.
3. Umutite pavlaku da bude kremasta, nemojte preterivati da se ne preseče. Stavite u frižider.
4. Umutite sneg od belanaca, dodajte u delovima preostlai šećer dok smesa ne postane gusta, sjajna i mekana.
5. Stavite u delovima u belanca kuli od borovnica. Mešajte lagano silikonskom spatulom, uzimajte odozgo i poklopite, tako dok smesa ne postane homogena ili sa bojama koje se prelivaju. Gledajte da ostane što mekša.
6. Dodajte i pavlaku i mešajte po istom principu.
7. Sipajte smesu za semifredo u pravougaoni kalup za kolač, pokriven streč folijom, tako da ivice vire van kalupa. Njima dobro pokrije posudu i stavite u zamrzivač minimum 4 sata.
8. Kada se semifredo sa borovnicama dovoljno stegne, izvadite ga tako što ćete povući ivice koje vire i okrenite na poslužavnik.
Ukrasite svežim borovnicama i listovima mente i odmah servirajte.
Imajte u vidu da se brzo topi, zato izvadite ceo semifredo, samo ako ćete servirati sve porcije. U protivnom, možete vaditi kugle, kao sladoled i ostatak odmah vratite u zamrzivač.
Koliko god da stoji tamo ovaj jedinstveni desert, nemojte brinuti da će previše da se stegne, ostaje mek i nežan.
Neka vam je slatko!