Način pripreme
Pakora je vrsta pohovanja iz indijske kuhinje, čija je osnova brašno od leblebija. Patlidžan bude izuzetno ukusan kada se priprema na ovaj način.
Možete kuputi gotovo brašno od leblebija ili da sameljete kod kuće zrna leblebije. U krajnjem slučaju možete uspešno zameniti i pirinčanim brašnom, ali od integralnog pirinča.
Prvo što treba da uradite je da operete i isečete patlidžan na tanke krugove. Ako želite možete ga oljuštiti ili ne, kako se vama dopada.
Stavite ga u posudu sa posoljenom vodom na 30 minuta, pritisnite odozgo tanjir, pošto će krugovi isplivati na površinu.
Kad pusti svoj gorak i taman sok, ocedite ga, operite i osušite.
Dok čekate da patlidžan, napravite sos sa kojim ćete ga servirati.
Sitno iseckajte zelene začine, ako je moguće samo listove, isto uradite i sa ljutom paprikom. Pomešajte sa ceđenim mlekom, sokom od limuna i solju po ukusu. Ponekad u sos dodajem pola mlevenog paradajza, a ako nemam gusto ceđeno mleko, pomešam sa običnim kiselim mlekom sa kiselom pavlakom ili krem freš.
Gotov sos stavite u frižider.
Za ukusnu smesu za pohovanje sameljite zrna leblebija sa kuminom u zrnu dok ne dobijete fin prah. Stavite kari, ljutu papriku i prašak za pecivo i lepo promešajte dok ne dobijete suvu smesu.
Sipajte vodu sa sokom od limuna i mešajte dok ne dobijete glatku kašu. Ako je previše retka, dodajte malo brašna ili još vode, ako je obrnuto. Kada pravim ovaj recept, imam osećaj da je smesa uvek retka, ali nakon nekoliko minuta dok pržim ona se sama zgusne, možda zato što čestice zrna u brašnu nabubre.
Ostaje da ispržite krugove patlidžana u ugrejanom ulju, potopite ih u smesu za pohovanje da se obilno pokriju i pržite. Kad postanu zlante, izvadite ih na ubrus da se ocedi višak masti. Nemojte pržiti na tihoj vatri da ne bi upili mnogo ulja.
Budu neverovatno hrskavi spolja i meki unutra. Lepo je da odmah servirate da bi ostali hrskavi, zato što kad se ohlade korica omekša.
Servirajte patlidžan Pakora sa raskošnim sosom, koji odlično ide uz njega.
* Jelo možete pripremiti u vegan varijanti, ako koristitie sojino kiselo mleko.
Prijatno!