Način pripreme
1. Kalifornijsku pastrmku, prethodno očišćenu od unutrašnjosti i krljušti operite i osušite. Imajte u vodu da se sveža riba ne pere dugo, nego samo koliko je potrebno da se odvoje ostaci krvi i nečistoća iz stomaka.
2. Napravite poprečne, ne mnogo duboke proreze po leđima pastrmke. Uradite to veoma oštrim nožem, pošto je koža na leđima mnogo debela i upirna. Pošto je riba velika, to će pomoći da se brže prirpemi ii u isto vreme sa pirinčem, koji će se bolje začiniti.
3. Natrljajte celu kalifornijsku pastrmku uljem, biberom, sokom od limuna i po želji koru - izrendajte samo žuti deo, majčinu dušicu i so. Trudite se da najviše ide u stomak i proreze. U njih stavite i beli luk, isečen na kriške.
Ostavite tako ribu da se začini 2-3 sata u frižideru. Ja je stavljam direktno u pleh u kojem pečem, i uvijam providnom folijom. Pleh treba da bude veliki i da riba slobodno legne u njega, da se ne savija i da ima mesta da stane i pirinač.
4. Iseckajte praziluk i dinstajte u ulju dok ne omekša. Sipajte pirinač, prethodno opran od skroba, dodajte so, čubar, lovorov list i biber i mešajte 2-3 minuta da se lepo proprži i da postane kristalan.
5. Prebacite u pleh sa strane ribe i siapjte bujon od ribe (može voda ili bujon od povrća). Za količinu tečnosti se orijentišite prema upustvu na pakovanju, zato što je svaka vrsta pirinča različita i nije još potreban jednak odnos vode.
6. Pecite ispod folije 10-12 minuta na 180 stepeni da se dinsta, posle skinite foliju i povećajte stepene na 200 dok pirinač ne upije tečnost, a pečena pastrmka ne dobije tamno srebrnkastu koricu, naboranu lagano. Drugi indikator da je gotova je da je tečnost iz otvora isparila. Nakon što izvadite iz rerne uvijte pleh folijom i ostavite da odstoji 5-10 minuta.
Za to vreme kalifornijska pastrmka iz rerne sa pirinčem će nastaviti da se kuva. Ako koristite male pastrmke, dobro je da ih dodate kasnije u pirinač.
7. Servirajte ukusno praznično jelo obavezno dok je toplo.
Prijatno!